Topic outline

 • Ruski jezik - prof. Miloš Pupavac

   

  Добро пожаловать!  Univerzitet Singidunum је svojim studentima, pored usavršavanja u stručnim oblastima, оmogućio i učenje 2 strana jezika. U današnje vreme se znanje engleskog jezika, budući da je sastavni deo svakodnevnog života, ne može smatrati jedinim potrebnim znanjem stranog jezika. Razvoj savremenog društva, tehnologije, komunikacije, turizma i dinamika poslovanja nametnuli su potrebu učenja još jednog stranog jezika.

  Na Univerzitetu Singidunum studentima je omogućeno da uče jezik po najsavremenijim metodama, uz prelaženje čak tri nivoa. (А1 + А2 + Б1)

  Rusija je po površini najveća zemlja na svetu. Ima ogromne rezerve nafte, gasa, zlata i dijamanata, izlazi na više od deset mora i ponovo poseduje zavidnu ekonomsku moć. Ruske kompanije su poslednjih godina sve prisutnije i na našem tržištu, trgovina sa ovom državom je sve življa i takve okolnosti nameću ljudima makar elementarno poznavanje ruskog jezika.

  Osim toga, doprinos ruske kulture svetu je nemerljiv, bilo da se govori o naučnicima iz oblasti matematike, fizike, hemije, biologije, psihologije i kosmonautike, ili o umetnicima iz oblasti književnosti, muzike i slikarstva. Teško je čitati dela Puškina, Tolstoja i Dostojevskog, slušati muziku Čajkovskog i Stravinskog, diviti se slikama Šiškina, Vasnjecova i Levitana, gledati filmove Mihalkova, a pritom ne zavoleti rusku kulturu. Malo je onih, koji ne znaju za čuveni hram Vasilija Blaženog, kule Kremlja, Bronzanog Konjanika, muzej Ermitaž, jedne od simbola ruske kulturne i političke moći.

  Ruski jezik se ne govori samo u Rusiji, već i u bivšim republikama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, a sada nezavisnim državama, koje obuhvataju prostrane teritorije Istočnoevropske ravnice, preko Kavkaza, pa sve do dalekih stepa i pustinja Srednje Azije.

  Siguran sam, da ćete u nečemu od svega ovoga pronaći razlog za učenje ruskog jezika i da ćete uživati u tome, da ćete mnogo toga naučiti i steći zavidan nivo znanja, koje ćete umešno koristiti u svojoj budućoj profesiji.

  Ruski jezik 1 je dvosemestralni ispit, koncipiran na osnovu prve polovine udžbenika ruskog jezika za početnike, по имену "Жили были 1" čiji su autori Л.В. Миллер, Л.В. Политова i И.Я. Рыбакова u izdanju "Златоуст" из Sankt-Peterburga.

  Ruski jezik 2 je dvosemestralni ispit, koncipiran na osnovu druge polovine udžbenika ruskog jezika za početnike, по имену "Жили были 1" čiji su autori Л.В. Миллер, Л.В. Политова i И.Я. Рыбакова u izdanju "Златоуст" из Sankt-Peterburga.

  Ruski jezik 3 je dvosemestralni ispit, koncipiran na osnovu prve polovine udžbenika ruskog jezika za srednji nivo, по имену "Жили были 2" čiji su autori Л.В. Миллер i Л.В. Политова, u izdanju "Златоуст" из Sankt-Peterburga.

  Ruski jezik 4 je dvosemestralni ispit, koncipiran na osnovu druge polovine udžbenika ruskog jezika za srednji nivo, по имену "Жили были 2" čiji su autori Л.В. Миллер i Л.В. Политова, u izdanju "Златоуст" из Sankt-Peterburga.

   

  Predmetni nastavnik:

  e-mail: mpupavac@singidunum.ac.rs