Topic outline

 • Španski jezik 3

  Резултат слика за plaza mayor madrid

  Dragi studenti,

  BIENVENIDOS  AL MUNDO DEL  ESPAÑOL .

  Univerzitet Singidunum je svojim studentima, pored usavršavanja u određenim stručnim oblastima, omogućio i učenje dva strana jezika. U današnje vreme, poznavanje engleskog jezik nije obaveza, to je sastavni deo života. Možemo zaključiti da znanje jednog stranog jezika više nije dovoljno. Razvoj savremenog društva i dinamika poslovanja nametnuli su potrebu da se uči još jedan strani jezik i to jezik za potrebe određene struke.

  Na Univerzitetu Singidunum studentima je omogućeno da uče španski po najsavremenijim metodama uz upotrebu udžbenika i diskova koji prelaze čak tri nivoa (A1+A2+B1).

  Španija je zemlja koja je preko 20 godina članica Evropske Unije (od 1986.g) ,a španski je i jedan od šest zvaničnih jezika Ujedinjenih Nacija.

  Pored Španije, španski je zvanični jezik  u 19 zemalja Južne Amerike. Takođe je i zvanični jezik Ekvatorijalne Gvineje. Španski je jedan od najrasprostranjenijih jezika u svetu, a govori ga oko 500 miliona ljudi.

  S obzirom na broj govornika, možemo zaključiti da je španski vrlo važan jezik u poslovanju i u međunardonim odnosima.

  Razlozi zbog kojih studenti biraju ovaj jezik su različiti: neki žele da završe master studije u Španiji, neki vole telenovele, neki igraju salsu,  flamenko ili tango, a neki vole Pakov svet (Los hombres de Paco). Neke studente oduševljava španska kultura, pisci i slikari, neke korida, a postoje i studenti koji žele da letuju u Španiji.

  Možda ste čitali dela koja su pisali: Migel de Servantesa (Miguel de Cervantes Saavedra), Mario Vargas Ljosa (Mario Vargas Llosa), Gabriel Garsija Markes (Gabriel García Márquez) ili Horhe Luis Borhes (Jorge Luis Borges). Možda uživate i divite se stvaralaštvu A. Gaudija (Antonio Gaudí), Pabla Pikasa(Pablo Picasso) ili Salvadora Dalija (Salvador Dalí). Možda gledate Seranove (Los Serrano), pratite fudbal, navijate za Barsu (F.C.Barcelona) i volite Rafu Nadala (Rafael Nadal). Možda volite da gledate filmove Pedra Almodovara (Pedro Almodóvar) ili filmove u kojima glume Penelope Krus (Penélope Cruz), Havijer Bardem (Javier Bardem) ili Antonio Banderas (Antonio Banderas). Možda volite da pijete sangriju (sangría) dok slušate Šakirine (Shakira) pesme ili možda volite da jedete tortilju (tortilla) dok gledate telenovele (las telenovelas).

  Zbog čega god da ste izabrali da učite španski, verujem da ćete uživati, da ćete mnogo toga naučiti i da ćete to znanje moći u svojoj budućoj profesiji da iskoristite.

   

  Predmetni nastavnik:  mr Marina Milovanović

  mail:  mmilovanovic@singidunum.ac.rs

  Konsultacije: petak od 10-11h, Kumodraska 261 (Peke Dapčevića), sala 042
  petak od 17-18h, Danijelova 32, zbornica na II spratu